Pelvis (karın alt duvarını oluşturan yapılar) tabanını oluşturan kas ve fasyaların (zarların) zayıflaması sonucu mesanenin vajinaya doğru doğması durumudur. En sıklıkla çok ve zor doğum yapanlarda görülmektedir. Ayrıca menopozdan sonra bu yapıların hormonal desteğinin azalması da ayrı bir faktördür.
Şikayetleri: Hafif derecede sistosel hastada hiçbir şikayet yaratmayabilir. Bazı hastalar sarkan mesanenin eline şişlik olarak geldiğinden şikayetci olurlar, vajina içerisinde bir dolgunluk hissi olduğunu veya vajinadan dışarıya bir şey sarktığını ifade ederler. İdrar kaçırma, sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, gece idrara çıkma, ilişki sırasında ağrı gibi şikayetler olabilir.
Tanısı için neler yapılmalıdır: Sistosel tanısı muayene ile kolaylıkla konabilir.
Tedavi: Hafif derecede ve hastada bir şikayet yaratmayan sistosel tedavi gerektirmeyebilir. İleri derecede ve hastada şikayetlere sebep olan sistoseller için ameliyat uygulanır. Ameliyat sıklıkla vajinadan yapılır.
Tedavi sonrası nelere dikkat edilmelidir: Ağır kaldırmamak,kronik akciğer hastalıklarından korunmak hastalara önerilebilir.Hastaların kilo kontrolünde sağlamaları onlar için koruyucu olacaktır.